ТОВ «САММІТ» авторизований представник компанії KEMPPI OY в Україні Зворотний дзвінок
Статті
  • Головна
  • Система позначення методів зварювання плавленням. Сварка TIG, MIG, MAG, MMA

Система позначення методів зварювання плавленням. Сварка TIG, MIG, MAG, MMA

Зварювання є одним з основних технологічних процесів сучасного виробництва. Важко уявити собі галузь промисловості, в якій би не використовувалися зварювальні технології. У деяких сферах частка робіт зі зварювання доходить до 65-70% від загального часу виробництва.

Система позначення методів зварювання плавленням. Сварка TIG, MIG, MAG, MMA

Сучасні вимоги до якості продукції, які диктуються міжнародними стандартами, не можуть не зачіпати зварювального виробництва. Значна частина зварювальних робіт доводиться на виробництво відповідальних конструкцій і виробів, з вельми жорсткими вимогами до якості зварювальних робіт.

 До 1992 р радянська промисловість практично повністю забезпечувала власні потреби в електрозварювальному обладнанні. Лише в окремих галузях (в основному мають відношення до оборонного комплексу) або на окремих підприємствах працювало зварювальне обладнання іноземного виробництва. Обсяг технічної інформації, яку отримували радянські фахівці із зарубіжних джерел, був дуже обмежений, і застосування навіть тієї мінімальної інформації, яку вдавалося отримати, було вельми проблематичним.

Після падіння залізної завіси у підприємств з'явилася можливість скористатися всією масою технічних і технологічних знань, накопичених за кордоном. В першу чергу, це проявилося в можливості купувати обладнання іноземного виробництва.

За останнє десятиліття інженери стали більш інформовані, в багатьох вузах підготовка ведеться на рівні кращих зарубіжних технічних університетів (в тому числі це стосується і знання іноземних мов).

Отримання технічної інформації англійською або будь-якою іншою мовою перестало бути важкою задачею, а кількість такої інформації на українській мові постійно зростає, чому значною мірою сприяє видання багатьма зарубіжними виробниками обладнання довідкової та технічної літератури державною мовою, в першу чергу - каталогів на власну продукцію.

Необхідно, однак, відзначити, що в такій специфічній сфері техніки, як зварювання, неспеціалісту часом буває важко розібратися. Крім того, в зварюванні досі немає жорстко встановленої системи класифікації, зокрема, немає єдиної системи позначень методів зварювання.

Тому більшість зарубіжних виробників використовують загальновизнані англійські абревіатури, які і наводяться в цій статті.

Абревіатури для позначення виду зварювання

Зварювання TIG, MIG, MAG, MMA

MMA - Manual Metal Arc - ручне дугове зварювання штучними (покритими) електродами. У радянській технічній літературі зазвичай використовувалося скорочення РДС.

TIG - Tungsten Inert Gas - ручне дугове зварювання неплавким електродом в середовищі інертного захисного газу. Оскільки найчастіше в якості матеріалу для неплавких електродів використовується вольфрам, в німецькомовній літературі використовують скорочення WIG (Wolfram Inert Gas); іноді зустрічається позначення GTA (Gas Tungsten Arc). Може здійснюватися з ручною або автоматичною подачею присадного дроту або без неї. Так як найбільш поширене застосування в якості захисного газу аргону, за цим методом закріпилася назва «аргоно-дугове зварювання», або АДС.

Слід, однак, зауважити, що таке найменування не зовсім правильне, тому що при зварюванні методом TIG в якості захисного газу можуть використовуватися також гелій, азот або різні газові суміші, існує також метод атомно-водневого зварювання, схожий за своєю фізичної сутністю з методом TIG , крім того, зварювання з використанням аргону в якості захисного газу може вестися і з застосуванням електрода, що плавиться.

При складанні характеристики обладнання для зварювання методом TIG згадку самого методу зварювання зазвичай доповнюють згадкою роду струму зварювання: DC (Direct Current) - постійний струм - або AC / DC (Alternating Current / Direct Current) - змінний / постійний струм.

MIG / MAG - Metal Inert / Active Gas - дугове зварювання плавлячим електродом металевим електродом (дротом) в середовищі інертного / активного захисного газу з автоматичною подачею присадного дроту. Це напівавтоматичне зварювання в середовищі захисного газу - найбільш універсальний і поширений в промисловості метод зварювання. Іноді цей метод зварювання позначають GMA (Gas Metal Arc).

Застосування терміну «напівавтоматичне» не цілком коректно, оскільки мова йде про автоматизацію тільки подачі присадного дроту, а сам метод MIG / MAG з успіхом застосовується при автоматизованому і роботизованому зварюванні.

Словосполучення «в вуглекислому газі», до якого звикли багато фахівців, навмисне опущено, так як при цьому методі все частіше використовуються багатокомпонентні газові суміші, до складу яких крім вуглекислого газу можуть входити аргон, кисень, гелій, азот та інші гази.

GMAW - Gas Metal Automatic Welding - автоматичне дугове зварювання металевим електродом (дротом) в середовищі захисного газу. Так деякі виробники позначають автоматизоване (роботизоване) застосування методу MIG / MAG.

GTAW - Gas Tungsten Automatic Welding - автоматичне дугове зварювання неплавким електродом в середовищі інертного захисного газу. Позначення автоматизованого (роботизованого) застосування методу TIG. Може здійснюватися як з автоматичною подачею присадного дроту, так і без неї.

SMAW - Submerged Metal Automatic Welding - автоматичне дугове зварювання металевим електродом (дротом) під шаром флюсу.

FCAW - Flux Core Arc Welding - дугове зварювання плавлячим порошковим дротом (самозахисним або в середовищі захисного газу) з автоматичною подачею присадного дроту. Метод може бути здійснений в власне «напівавтоматичному» варіанті, а також при автоматизованому (роботизованому) застосуванні.

Orbital Welding - орбітальне зварювання. Під цим терміном розуміється автоматичне дугове зварювання кільцевих неповоротних швів за допомогою спеціальних зварювальних горовок або самохідних механізмів. При цьому зазвичай застосовують методи GTAW (TIG) або GMAW (MIG / MAG).

Сподіваємося, що ця класифікація допоможе в роботі фахівцям, зайнятим в металообробному виробництві.

Популярне зварювальне обладнання

Найпопулярніші моделі зварювальних апаратів і роботів для виконання різних завдань.

Сотні клієнтів обрали продукцію Kemppi OY
Хочете стати нашим клієнтом?
Залиште заявку і наш менеджер зв'яжеться з вами для підбору зварювального обладнання!

Чому клієнти вибирають нас?

За час роботи нашої компанії ми отримали сотні задоволених клієнтів. Надаємо послуги з демонстрації обладнання, сервісне обслуговування, а також гарантійне та післягарантійне обслуговування повного спектру зварювального обладнання Kemppi OY. Ми є вашим надійним партером в постачанні надійного зварювального обладнання і здійснюємо доставку по всій Україні.

<p>Прямі поставки зварювального обладнання Kemppi OY</p>

Прямі поставки

Прямі поставки зварювального обладнання Kemppi OY

<p>Широкий асортимент обладнання для зварювання</p>

Широкий асортимент

Широкий асортимент обладнання для зварювання

<p>Гнучка система знижок для постійних клієнтів</p>

Гнучка система знижок

Гнучка система знижок для постійних клієнтів

<p>Доставка зварювального обладнання по Україні</p>

Доставка по Україні

Доставка зварювального обладнання по Україні

Закрити
ТОВ «САММІТ»
Авторизований представник компанії KEMPPI OY в Україні
Зворотній дзвінок
Ми зв'яжемося з Вами протягом робочого дня!
Ваше ім'я:
Ваш телефон:
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Отримати консультацію
Ми зв'яжемося з Вами протягом робочого дня!
Ваше ім'я:
Ваш телефон:
Ваш E-Mail
Ваше повідомлення:
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Оформити заявку
Мы свяжемся с Вами в течение рабочего дня!
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:
Ваш телефон:
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×